woning in een schil

woning in een schil

Woning
Lebbeke 2019

Ontwerp en realisatie open ééngezinswoning D.-V.

Verhulde openheid, dat beschrijft het idee van deze woning. Dichte gevels in baksteen voor de woning en aan de zijde van de linker perceelsgrens blokkeren de inkijk. Achter deze gesloten vliesgevels gaat de echte woning schuil. Het concept is ingegeven vanuit de ligging langs een drukke steenweg. 

De volledig beglaasde inkomzone verraadt haar ligging door onderbrekingen in de gesloten gevel. De toegang gebeurt via een royaal pad aan de andere zijde van de voorgevel. Het begeleidt de bezoeker volledig overdekt achter de voorgevel naar de voordeur. Daarbij passeert hij een verdiepingshoog raam dat een zichtlijn creëert doorheen de volledige woning tot in de eetruimte. Het biedt een vorm van sociale controle op de beweging van en naar de inkomzone.

In contrast tot de voorgevel is de achtergevel volledig beglaasd. Ook hier zorgen gesloten muren voor privacy ten opzichte van de buren.

Het interieur is verfijnd uitgewerkt, met veel aandacht voor een gevarieerde lichtinval. Het hout dat buiten de verdieping omzoomt, komt ook binnen terug in de trap, de keuken, …