Twee-eenheid

Twee-eenheid

Woning
Hoeilaart 2022

Ontwerp & realisatie van een halfopen ééngezinswoning O.-E.

Een verborgen dubbelwoonst, dat is het idee achter dit ontwerp. De eigenaren van twee aangrenzende percelen voor halfopen bebouwing vonden elkaar in het feit dat de architectuur van hun woning de uitstraling mocht hebben van één geheel. Een bijkomend leidmotief in het ontwerp was het mooie uitzicht vanop het licht hellende terrein.

 

De rode baksteenarchitectuur maakt een krachtige uitstraling, versterkt door de rollaag, het claustra-accent en de uitsnijdingen in het volume. Alleen de twee overkragingen in de voorgevel verraden de dubbele inkomzone, al zijn die wezenlijk anders opgevat: voor de ene woonst geeft de inkomdeur direct uit op straat, voor de andere woning ligt de inkom achter de claustra. Samen, maar toch een eigen identiteit.

 

Niet met de deur in huis

Het binnenkomen via de kleine overdekking zorgt voor een geleidelijke overgang tussen binnen en buiten. De deur in glas symboliseert een uitnodigend gebaar. Aangezien het huis hoger ligt dan de omgeving vormt die transparante toegang geen risico op directe inkijk. De met een schuifwand afsluitbare inkomhal creëert een transitruimte die vermijdt dat bezoekers letterlijk met de deur in huis vallen. Aan deze inkomhal grenzen het toilet en de vestiaire.

Achter de schuifdeur ontsluit zich de leefzone waar de bewoners koken, eten en zitten. Boeiend detail: het kookeiland is opgevat als verlengde van de vensterbank.

Het overdekte terras achter de leefruimte huldigt hetzelfde principe als de inkomzone: een semi-overgangszone die een zachte overgang maakt tussen binnen en buiten. Het veelvuldige glasgebruik is afgestemd op de diagonale zichten doorheen de woning. Die garanderen mooie vergezichten.

 

In het verlengde van het keukenmeubel leidt een trap naar de verdieping. Die is puur functioneel opgevat. De overloop is opgevat als zithoek. Het grote raam brengt de bewoners in contact met straat en de omgeving. Het terugspringende verdiepingsvolume bemoeilijk inkijk vanaf straatniveau.

 

Het ontwerp was een totaalopdracht, in het luik interieur leest u meer over de inrichting.