Ruimtelijkheid in de derde dimensie

Ruimtelijkheid in de derde dimensie

Woning
HEUSDEN-ZOLDER 2016

Ontwerp van een open ééngezinswoning V.-B.

Opnieuw een uitdaging op hellend terrein. In ons ontwerpantwoord zochten we naar horizontale en verticale ruimtelijkheid. Dat vertaalt zich in drie geschakelde volumes, waarbij ieder volume een specifieke functie heeft en via vides met de aangrenzende niveaus is verbonden. Liever dan één grote vide biedt het concept hier een geschrankte aaneenschakeling van vides. Het daglicht dat via de grote raamvlakken binnenvalt, wordt zo gebroken en zorgt voor mooie spelingen van het scherend licht.

 

Gevelreliëf

De gelijkvloerse verdieping staat in het teken van ontspanning met een fitnessruimte, plaats voor een collectors item en aansluiting op het zwembad buiten. De bovenliggende verdieping biedt plaats aan de leefruimtes en op de topverdieping wordt geslapen.

De verschillende verdiepingen liggen in overkraging ten opzichte van elkaar, waardoor er niet alleen in het landschap, maar ook in het gevelbeeld reliëf ontstaat.

 

Weidse uitzichten

De achtergevel is maximaal opengewerkt om in te spelen op de magistrale uitzichten die het hellende terrein biedt. De gesloten geveldelen zijn afgewerkt in een combinatie van beton en gevelsteen. Het binnenkomen gebeurt overdekt via een glazen deur die opgaat in een glazen gevelvlak. Een leuk detail: enkele van de raamvlakken kregen een hoekglas, waardoor ze deels in de zijgevel doorlopen.