Nieuw Sint-Truiden - Bloesemlaan & Hulpstraat: open versus gesloten

Nieuw Sint-Truiden - Bloesemlaan & Hulpstraat: open versus gesloten

Groepsbouw
Sint-Truiden 2013

Ontwerp van 23 sociale woongelegenheden.

Het project ging over twee percelen: een zone in de Bloesemlaan en één in de Tulpstraat, beiden deel van een woonwijk in Sint-Truiden. In ons ontwerp voor de zone in de Bloesemlaan zijn we ook vertrokken van de typologie van de omringende woningen: schakelingen van meerdere woningen met elk een eigen achtertuin. Door te kiezen voor platte daken zetten we ons af van de andere woningen in de wijk. Om het straatbeeld te verruimen zijn de achterste woningen verder naar achter geplaatst ten opzichte van de andere woningen in de straat. Zo krijgen we ook een boeiende schakeling van de woningen. Ter hoogte van deze verspringing hebben we de woningenrij onderbroken om een doorgang naar de achterliggende tuinen te creëren.
De leefruimten op het gelijkvloers baden in daglicht dankzij de grote raampartijen in voor- en achtergevel. De verdieping met de nachtruimtes is eerder gesloten gebleven door het gebruik van smalle verdiepingshoge ramen.

Tulpstraat
Voor de zone in de Tulpstraat hebben we de tuinen zo georiënteerd dat de bewoners maximaal van daglicht genieten. De woningen zijn zo geschakeld dat er een doorgangsas gecreëerd wordt naar een later te ontwikkelen gebied. De woningen zijn per 3 en per 6 geschakeld naar analogie aan de rest van de wijk.