gesloten maar uitnodigend

gesloten maar uitnodigend

Woning
Riemst 2022

Ontwerp & realisatie open ééngezinswoning H.-L.

Het ontwerp voor deze woning op een hoekperceel stemt zich volledig af op zijn ligging en de wensen van de bewoners. De hoogte van het gebouw is nederig aan de zijde van het kruispunt en zoekt vervolgens de proporties op van de bebouwing verderop in de straat. Intern is de eengezinswoning opgevat als een splitlevel: handig, want dat maakt de trapafstanden eenvoudiger te overwinnen. De positionering van de raamvlakken in de architectuur knipoogt naar de interne opbouw. Een ander boeiend detail in het raamconcept is de afwisseling tussen uitspringende, omkaderde ramen en terugliggende raampartijen. De verhouding van de ramen is in alle raamopeningen consequent toegepast.

 

Sneak preview

De noordelijke straatgevel is gesloten ontworpen. Een beglaasde inkom compenseert die geslotenheid en maakt tegelijkertijd een uitnodigend gebaar naar bezoekers. De zichtlijn van de inkomhal doorheen de leefruimte geeft een sneak preview van de ruimtelijkheid en overvloedige daglichtinval in het interieur. 

Twee terrassen benutten maximaal het potentieel van de zuidgerichte achtertuin: een open ochtendterras bij de eetruimte en een overdekt terras bij de zithoek laten toe van ’s morgens tot ’s avonds naar wens van de zon te genieten.

Een vide boven de eetruimte vangt bovendien de zon en trekt ze heel diep in de woning. De eerder gesloten zuidgevel vermijdt opwarming van de woning.

 

Centraal verdeelpunt

De eetruimte fungeert als centraal verdeelpunt tussen de cosy en besloten zitruimte enerzijds en de keuken anderzijds. De vide boven de eetruimte wordt op de verdieping omarmt door een bureau en een mezzanine, die laatste met een mooi zicht op de tuin. Zowel de master bedroom als de logeerkamer beschikken over een eigen badkamer.

 

Het ontwerp was een totaalopdracht, in het luik interieur leest u meer over de inrichting.