belevingsmix

belevingsmix

Interieur
BILZEN 2022

Ontwerp van een open ééngezinswoning.

Een geborgen zitruimte met zicht op groen, een cocon met een keuken en eetruimte een bureauruimte tussen de boomtoppen. Deze eengezinswoning biedt een mix van belevingen in een oase van rust, ook al ligt ze pal langs een drukke steenweg. Een patio, een terugliggende inkomhal en een overdekte carport zorgen voor een visuele en akoestisch buffer tussen de drukke buitenomgeving en een gezinsleven.

 

Spelverdeler

Het grondplan biedt de bewoners verschillende mogelijkheden voor het vinden van rust en ontspanning. Een centraal volume scheidt de zitruimte van de leefkeuken en eetruimte. Een haard en zicht op een patio verlenen de zitruimte een hoge mate van geborgenheid, al is er via het overdekte terras toch contact met de achtertuin. De zetel is zo geplaatst dat de gebruiker in twee richtingen kan kijken: naar de haard of naar een kastenwand met daarin de tv. De grote gevelopeningen stellen de leefkeuken en eetruimte in maximaal contact met de tuin en het terras bij het zwembad. De gordijnen laten toe het geheel snel om te vormen tot een geborgen cocon.

De inkomhal fungeert als spelverdeler tussen deze gelijkvloerse vertrekken. Zowel bezoekers via het tuinpad als bewoners vanuit de carport krijgen via deze inkomhal toegang tot de woning. Vanuit de inkomhal zijn de keuken, de zitruimte – met meteen zicht op de haard – en de trap naar de verdieping toegankelijk. Opgevat als vide krijgt deze inkomzone een derde dimensie. 

 

Spel van zwart en wit met speelse toets

De materialisatie kiest voluit voor contrast met een mix van donker fineer en lichte natuursteen met een donkere adering. Koperen accenten zoals de kraan, de poten van het eiland of de armaturen, doorbreken het spel van zwart en wit en zorgen zo voor een speelse toets. 

De materialen komen consequent doorheen de hele woning terug, kijk naar de kastenwand in de zitruimte die overloopt in een verbreed venstertablet aan de patio of de inrichting van badkamer en bureau op de bovenverdieping. Bijzonder aan het maatmeubilair is dat het niet massief is, maar zich net als lichte, bijna zwevende elementen manifesteert.