vloeiende overgang

vloeiende overgang

Woning
Sint-Genesius Rode 2023

Ontwerpfase

Een halfopen bebouwing met een bepalend gabarit van de buur en een hoger gelegen perceel inspireerden voor de vormentaal in dit ontwerp. Het programma vroeg meer licht en ruimte dan verenigbaar met een woning van één verdieping met zadeldak. Dat inspireerde tot een derde verdieping onder een lessenaarsdak. De extra hoogte geeft de woning een sterke identiteit, verzekert een rijke daglichtinval en biedt een creatieve tegenvorm voor het zadeldakenbeeld in de straat.

 

De manier waarop het ontwerp in het hellende perceel is geschoven versterkt ook de architectuur. Het zwevende effect van delen van de voor- en zijgevel maakt een sterk statement. Tegelijkertijd maakt deze ingreep de toegang tot de woning intuïtief leesbaar. De gevel in siermetselwerk versterkt dat gevoel.

Het binnenkomen zelf gebeurt overdekt, zo krijgen bezoekers beschutting tegen de weersomstandigheden en vallen ze niet met de deur in huis. De overdekking omarmt de woning als het ware en mondt via de zijgevel uit in het overdekte terras. Een uitsnijding in het dak van het terras brengt natuurlijk licht tot in de leefruimte.

 

Merk ook op hoe de gevels zich manifesteren als een vlakkenspel van glas en gevelsteen. De betonnen band brengt enig brutalisme in het geheel.