vijf variaties op wonen aan het kanaal

vijf variaties op wonen aan het kanaal

Groepsbouw
Riemst 2022

ontwerp & realisatie van 5 woonentiteiten

Het Albertkanaal is beeldbepalend voor het pittoreske Kanne. Een gevarieerd uitzicht op de waterloop was een prikkelend uitgangspunt voor het ontwerp van dit wooncomplex met vijf appartementen. Nog typerend voor het bouwterrein was de helling. Vanaf de straat loopt het terrein neerwaarts in de richting van het Albertkanaal. 

 

Het ontwerp slaagt erin binnen die context vijf appartementen te integreren verspreid over vier bouwlagen. Het eerste niveau bevindt zich ondergronds aan de straatzijde en op maaiveldniveau aan de tuinzijde. De leefruimtes genieten aan deze achterzijde van een mooi uitzicht op het kanaal, de technische ruimtes zitten ondergronds aan de straatzijde. Het slapen en wassen gebeurt op de bovenliggende verdieping. De twee bovenliggende niveaus huisvesten de drie overige appartementen. Zij beschikken allemaal over een inpandig terras met een uitzicht over de kanaalvallei. De vijf appartementen hebben allen een uniek grondplan.

 

Dankzij het verhogen van de ramen in de hellende daken, is er een kwalitatievere beleving in de achterliggende ruimtes. Tegelijkertijd brengen de raamvlakken ritmiek in het gevelbeeld.