verrassende trechter

verrassende trechter

Woning
Tremelo 2023

Ontwerp & realisatie open ééngezinswoning V.-T.

Een uitdagende perceelsvorm is een ontwerpkans. In dit project hebben we de trechtervorm van het bouwterrein benut om een verrassingseffect te creëren. Het vertalen van de terreinvorm in de voetafdruk van de woning biedt bewoners en bezoekers ongebruikelijke perspectieven op de woning en de achtertuin. 

 

Vertraagde ontdekkingstocht

De inplanting van een carport en de inkom in de voorgevel zorgen voor een vertraagd effect in de ontdekkingstocht. De architectuur van de inkomzone herhaalt de trechtergedachte in het begeleiden van bezoekers naar de voordeur. De claustra in deze schuine gevel is niet alleen een eyecatcher, maar brengt ook daglicht naar de kelderverdieping waar de ouders hun nachtvertrekken kregen.

Een binnentuin in het hart van de woning – gepositioneerd tussen keuken en zithoek – brengt daglicht tot diep in de woning. Op eenzelfde manier dringt scheerlicht via de trap tot in de eetruimte door.

 

Gevarieerde buitenruimte

De opvatting van het terras staat garant voor een gevarieerde tuinbeleving. Een overdekte eetruimte krijgt een sterke dynamiek dankzij ronde dakkoepels van verschillende diameters. Het doordringende licht zorgt voor speelse reflecties op de terrasvloer en het zwembad. Naast deze waterpartij biedt een tweede terras een fijne zitruimte in de zon.

 

Bijzondere beleving

De gevelmaterialen vinden uniformiteit dankzij de terugkerende bruintinten in de gevelsteen en het buitenschrijnwerk. Het glas is maximaal koud verlijmd om de binnen-buiten-relatie te versterken. Een blikvanger in het glaswerk is de raampartij op de verdieping van de voorgevel. Het glas volgt hier in een scherpe hoek de trechtervorm die de inkomzone definieert. Het glasvlak loopt over drie verdiepingen tot op kelderniveau. Een garantie voor een bijzondere beleving.

 

 

Het ontwerp was een totaalopdracht, in het luik interieur leest u meer over de inrichting.