Verbindend element

Verbindend element

Woning
Commercieel
BILZEN 2019

Ontwerp en realisatie open ééngezinswoning en kinepraktijk B.-L.

Een hellend perceel kan een troef zijn. Het perceel in dit ontwerp helt straatopwaarts, waardoor de ene woning hoger ligt dan de andere. In ons ontwerp slaan we een intuïtieve brug tussen de twee aangrenzende woningen, die bovendien maar uit één niveau bestaan. De grotendeels verzonken carport maakt een zachte overgang van de hoogst gelegen woning naar het woonvolume. Een volume van één bouwlaag zorgt voor een aangename link met het gabarit van de lager gelegen woning.

Doordat de woning in de helling is geschoven, steekt de kelderverdieping deels boven het maaiveld uit. Een dankbaar gegeven om daglicht in de ondergrondse praktijkruimtes te trekken. De praktijk omvat een grote oefenruimte, een centrale balie, 3 behandelruimtes en een technische berging.

De twee bovengrondse verdiepingen vormen de gezinswoning, met op de begane vloer de dagruimtes: een gebouwbrede woonkeuken nestelt zich aan de beglaasde achtergevel. Ze biedt toegang tot het overdekt terras grenzend aan de achtertuin en tot een binnenpatio die daglicht centraal in de woning brengt. De patio vormt samen met een volume waarin de trappen en de berging zijn ondergebracht ook een buffer tussen de woonkeuken enerzijds en de zithoek en het bureau aan de voorzijde van de woning anderzijds. Kastenwanden maken de fysieke opdeling tussen de verschillende ruimtes. Dat biedt grote flexibiliteit naar herindeling in de toekomst. Op de verdieping liggen de verschillende nachtvertrekken langs een lange gang. Twee kinderkamers met een eigen natte cel liggen aan de straatzijde. Ze kijken uit op een groendak op het lage bouwvolume. De ouderlijke slaapkamer bevindt zich samen met de grote badkamer aan de achterzijde van de woning. Ook hier is er uitzicht op een groendak dat het overdekt terras bekroont. De groendaken trekken als het ware het landschap tot in de woning.

De materialisatie van de woning combineert een rode baksteen met accenten in beton voor de carport, de trappartijen en de parking bij de praktijk. Rollagen accentueren de horizontale lijn in de architectuur. De rollagen tussen de verdiepingen lopen volledig rond de woning. Op het gelijkvloerse niveau pakt ze ook het overdekte terras in.