Uitbreiding verwelkomt daglicht

Egide Meertens Plus architecten verbouwing Verbiest-Lenvain Grimbergen interieur 01

Uitbreiding verwelkomt daglicht

Woning
Grimbergen 2016

Verbouwing van een ééngezinswoning V.-L.

In een zoektocht naar meer daglicht zochten de bewoners van deze rijwoning naar een alternatief voor de koterijen achteraan hun woonst. Het budget voor de verbouwing was eerder beperkt, toch was er de wens om met de beschikbare middelen een zitruimte, eetkamer en keuken te creëren. Het gebruik van eerlijke materialen bood een antwoord voor deze uitdaging.

 

In de plannen maakte de oude achterbouw plaats voor een nieuwbouwvolume waarin keuken en eethoek een plaats kregen. Een overdekt terras vervolledigt het bouwprogramma. Een gevelbreed raam en een lichtstraat op de grens tussen oud en nieuw halen maximaal licht binnen. 

De opening in de achtergevel werd ingekaderd in afgeschuind metselwerk. Een speelse ingreep die tegelijkertijd het licht vlotter laat binnenstrijken en een opengaand perspectief op de tuin creëert.

 

Een opvallende, witte keukenwand en dito eiland vormen een centraal element in de leefruimte. Ze reflecteren het licht en versterken het ruimtegevoel. Het centrale gegeven in de ruimte wordt omringd door sobere, eerlijke materialen: een gepolierde betonvloer, hout voor de dakstructuur en een gevelsteenwand. Alle deze materialen lopen door tot buiten en zorgen voor eenheid tussen binnen en buiten. Ook de witten keukenwand loopt door tot op het terras en fungeert daar als tuinberging.

 

Groen en dieprood zijn de enige kleuraccenten in het ontwerp. Ze komen consequent terug in onder meer het vlak van de terrastafel, het werkblad van het eiland en de leggers in de keukenwand.

Egide Meertens Plus architecten verbouwing Verbiest-Lenvain Grimbergen interieur 02
Egide Meertens Plus architecten verbouwing Verbiest-Lenvain Grimbergen exterieur 01
Egide Meertens Plus architecten verbouwing Verbiest-Lenvain Grimbergen exterieur 02