tweede leven voor kantoorpand met woning

tweede leven voor kantoorpand met woning

Commercieel
HOESELT 2019

Ontwerp & realisatie van kantoorpand met woning

Familiezaken gaan vaak over van generatie op generatie. En meer dan eens is dat voor de nieuwe generatie een aanleiding om het patrimonium een eigen toets te geven. De verbouwing van dit makelaars- annex bankkantoor past in die context. Het pand werd tot voor de verbouwing enkel verbruikt voor zijn kantoorfunctie, maar de nieuwe zaakvoerder had de wens de bovenverdieping te bewonen met zijn gezin. Dat vroeg meteen ook een ecologische energetische update van het geheel.

 

De logische gedachte was het wonen op de eerste verdieping te organiseren en het slapen op de zolder, maar het concept zet die logica op zijn kop omwille van de troeven van het pand. De zolderruimte met zijn majestueuze hoogte – 6m tot in de nok – was een buitenkans om een kwalitatieve leefruimte in te organiseren. Dat inspireerde om hier een geborgen zitruimte in te richten die via een vide in contact staat met de onderliggende keuken. Samen met de leefruimte ontstaat zo een duplex met leeffuncties aan de oostzijde van de woning. De andere zijde is over twee verdiepingen bestemd voor slapen en wassen. De verticale circulatie en overloop vormen een denkbeeldige scheidingslijn tussen deze twee zones. 

 

De badkamer op de zolderverdieping is opgevat als een box in een box, volledig in glazen wanden. Een decoratief gordijn laat toe wanneer nodig toch privacy te creëren ten opzichte van de zitruimte. De badkamer sluit aan op de slaapkamer met dressing en geniet van zenitaal licht via een lichtstraat. Die lichtstraat brengt via de vide zelfs licht tot in de keuken een verdieping lager.

 

De bestaande trap houten trap werd in ere hersteld en zorgt zo voor een wisselwerking tussen oud en nieuwe toevoegingen. Dat opzoeken van synergie tussen oud en nieuw is een rode draad doorheen het volledige renovatieproject.

 

De toegang tot de woning kan via een interne trap of via een daktuin, toegankelijk via een spiltrap achter het gebouw. Het tuinpad waaiert centraal op het dak breder uit, zo een buitenkamer creërend. Het pad loopt uiteindelijk uit op een houten dakterras dat op zijn beurt naar binnen doorloopt tot in het keukenwerkblad. Een brede trap – ook te gebruiken als zitelement – brengt je op de begane grond.

 

Ook de twee kantoorzones kregen een grondige opfrisbeurt. Ze delen een inkomzone die ook aansluit op de toegang tot de private gedeelten. Vervolgens komen de bezoekers in de publieke zone: in het makelaarskantoor vertaalt zich dat in een vergaderzaal, in het bankkantoor is dat de gebruikelijke ontvangstruimte. Centraal bevinden zich de kantoren van beide entiteiten. Achter de kantoorfunctie vinden de medewerkers van beide bedrijven een gezamenlijke kitchenette en patio. Een bandraam brengt natuurlijk licht in de kitchenette. Helemaal achteraan het pand hebben de twee bedrijven een bureel voor de bedrijfsleider. De burelen zijn fysiek van elkaar gescheiden maar zijn dankzij een ontkoppeling van de glazen achterwand wel met elkaar verbonden.