twee gezichten, één geheel

Woning R.-B.

twee gezichten, één geheel

Woning
HAM 2019

Ontwerp & realisatie open ééngezinswoning R.-B.

Woning R.-B.
Woning R.-B.
Woning R.-B.
Woning R.-B.

Deze eengezinswoning integreert zich perfect in een rustige, groene verkaveling, maar weet zich tegelijkertijd ook te onderscheiden dankzij haar eigenzinnige gevelsteenkeuze, de aanpak van de raamvlakken en bovenal de verticale plaatsing van de gevelsteen op de benedenverdieping. Die aanpak accentueert het overkragende volume ten opzichte van het plintniveau.

Het verdiepingsvolume is het gelijkvloerse niveau afgeduwd in de richting van de straat. Zo ontstaan een overdekte inkomzone en een carport. Een zwarte gevelbekleding accentueert de inkomzone. Glasvlakken aan weerszijden van de gevelbekleding werken de schijf volledig los van het metselwerk. Het buitenschrijnwerk is over de volledige woning verdiepingshoog opgevat. Het glas zit boven en onderaan vervat in zwarte boorden die meteen de vloerplaten verhullen.

Intern zijn voorzieningen zoals toilet, bergingen en traphal gebald in de bouwdeel naast de inkom. Daardoor is de rest van het grondplan volledig beschikbaar voor de leef- en slaapvertrekken. Op het gelijkvloerse niveau krijgen de leefruimtes met de keuken, eetkamer en zitruimte royaal ruimte bedeeld. De nagenoeg volledig beglaasde achtergevel geeft een weids uitzicht op het achterliggende groen. De eetruimte die centraal ligt krijgt via het zijraam ook rechtstreeks daglicht binnen. Die wisselwerking tussen grote raamvlakken in de achtergevel en een beperkt raam in de zijgevel zorgt voor een gevarieerd lichtspel doorheen de dag. De verdieping is volledig gereserveerd voor de slaapkamers, een badkamer en polyvalente ruimte.