twee functies, twee gezichten

twee functies, twee gezichten

Commercieel
HERENT 2021

Ontwerp en realisatie open ééngezinswoning en apotheek B.-D.

Dit ontwerp combineert een apotheek met een gezinswoning op een hellend terrein. De terreinkarakteristieken boden een goed vertrekpunt om de twee functies zowel functioneel als visueel van elkaar gescheiden op te vatten: de apotheek presenteert zich naar de straatzijde met een eigen parking en toegang aan de rechterzijde van het gebouw, terwijl de apothekerswoning een eigen toegang met parking krijgt aan de linkerzijde van de woning. Door de ingang naar de woning omhoog te trekken, kijken de bewoners altijd vrij over de geparkeerde wagens uit naar de omgeving. 

De apotheek en leefruimte bevinden zich wel beiden op de gelijkvloerse verdieping, maar ze zijn fysiek van elkaar gescheiden met behulp van een wand en de trappenpartij naar de verschillende niveaus.

Insnijdingen in het gevelbeeld breken de voorgevel en de linkergevel, waardoor die een zacht en uitnodigend karakter krijgen. 

 

Hoog wooncomfort

Het grote ruimtebeslag om tot een functionele apotheek te komen vroeg een doordachte organisatie van de leefruimtes op hetzelfde niveau. Een open keuken, eetruimte en zitruimte liggen op één lijn in een rechthoekig volume langs de nagenoeg volledig beglaasde achtergevel. Die verzekert daglicht en een uitzicht op de diepe achtertuin.

Dankzij een vide tussen de trap en de achtergevel verhoogt een rijke lichtinval de leefkwaliteit op de verdieping. 

Een dakkoepel laat de bewoners in de tweede badkamer letterlijk en figuurlijk baden in het licht. Een patio tussen de nachthal, overloopbureau en master bedroom trekt extra daglicht in de master bedroom. De patio fungeert tegelijkertijd als buiten douche bij de grote slaapkamer.