tussen 'buiten' en 'binnen'

tussen 'buiten' en 'binnen'

Woning
Bocholt 2015

Ontwerp en realisatie open ééngezinswoning C.-L.

In dit project in Bocholt verlaat de ontwerper plat getreden paden en speelt hij met binnen- en buitenruimtes. Zo komt hij tot een nieuw ruimtelijk en organisatorisch inzicht van het perceel.

Een tuinmuur in baksteen verbindt de woning en perceelsgrens op een creatieve manier met elkaar. De omwalling maakt zo deel uit van de architectuur. De atypische perceelscheiding geeft de restruimte meerwaarde en laat het concept zich afzetten van de klassieke kavelmodus. De ongebruikte ruimtes dragen nu bij aan een aparte woonervaring, onder meer door er een patio en terras te organiseren.

De verharding in de binnentuin is een vlakkenpatroon bestaande uit beton, bestrating in gevelsteen en groene plantenvlakken.

 

Eenheid

De woning zelf vertaalt zich als twee gestapelde schijven: de ene in glas en een donkere gevelbkleding, de andere in baksteen.

De ruwe handvormbaksteen brengt vormelijke eenheid. In de ommuring wordt de gevelsteen aan de buitenzijde gecombineerd met een plankenbekisting aan de binnenzijde. De aftekening van de houtnerven in het beton zorgen voor een tactiele aaibaarheid. De omarmende muur wekt de indruk van een versterkte burcht midden in de verkaveling. Door openingen in de muuromheining te creëren en voor milde materialen te kiezen doorbrak de ontwerper dit burchtgevoel.

 

Zenitaal licht

Drie uitsnijdingen in de rechthoekige vorm trekken zenitaal licht tot in het hart van de vrij gesloten bovenverdieping. Open- en geslotenheid tekenen heel sterk het symmetrisch grondplan van de woning. Patio’s scheppen bepaalde sferen, gaande van intimiteit tot openheid, in de slaapkamers en bureauruimtes op de verdieping.

De benedenverdieping kreeg een open grondplan, getypeerd door zichtassen over de volledige verdieping.

 

Oog voor detail

De details overstijgen de grens tussen architectuur en interieur. Zo zijn de glas op glas verlijmde naden tussen de raamvlakken perfect afgestemd op plaatsing van het maatmeubilair en snijden lijnen in afwerkingsmaterialen elkaar nooit toevallig. 

Hout zorgt voor warme accenten in het strakke, moderne interieur.

Egide Meertens Plus architecten woning Claessens-Leyssen Bocholt
Egide Meertens Plus Architecten woning Claessens-Leyssen voorgevel 03
Egide Meertens Plus Architecten woning Claessens-Leyssen patio 01
Egide Meertens Plus Architecten woning Claessens-Leyssen patio 02
Egide Meertens Plus architecten woning Claessens-Leyssen Bocholt