tegenpool voor het gemeentehuis

tegenpool voor het gemeentehuis

Groepsbouw
RIEMST 2020

Ontwerp van 10 woonentiteiten en een handelspand.

Een buitengewone uitdaging: in de eigen gemeente een woon-werkproject ontwerpen tegenover het beeldbepalende gemeentehuis. Een absolute meerwaarde voor het eindresultaat was de bewuste voorkeur van de opdrachtgever voor een kwalitatieve architectuur. 

 

Die uitgangspunten samen met de ligging langs een drukke gewestweg resulteerden in een licht en opgewekt horizontaal volume. De betonnen banden accentueren de langgerekte architectuur. De compositie evolueert van hoog naar laag om mooi aan te sluiten op de aanpalende bebouwing. Een insnijding inde gevel perfectioneert de aansluiting met een van de buren. Het appartement op de bovenverdieping krijgt zo een kwalitatief terras aan de straatzijde. De insnijding op de gelijkvloerse verdieping onthult de toegang naar het makelaarskantoor. Die ligt wat terug langs een interne gang die dankzij een vide baadt in het licht. Via een glazen zijgevel geniet ook het kantoor langs deze zijde van bijkomende lichtinval.

 

De ramen en deuren zijn uitgevoerd in twee verschillende maatvoeringen. De compositie van deze twee vormen brengt dynamiek in het gevelbeeld. De schuine stijlen van de balustrades versterken de ritmiek. Eén uitspringend raam met zitbox doorbreekt de ritmiek en zorgt zo voor een speels accent. De detaillering in de verticale naden in het prefab beton, het naambord in beton, de betonnen dakrand bewijst de aandacht voor het zoeken naar verfijning.

 

De toegang tot de ondergrondse parking is spitsvondig. Ze benut een uitsprong van het grillige perceel naar een zijstraat om het binnengebied en de kelder langs die weg toegankelijk te maken. Dat vermijdt gevaarlijke situaties langs de drukke gewestweg.

Ook niet alledaags is de keuze om daglicht via de vide van de interne gang tot in het ondergrondse niveau te brengen. Zo dringt het licht tot in het traphuis en tot bij de centrale parkeerplaatsen.