sprookje in het bos

sprookje in het bos

Woning
ZUTENDAAL 2019

Ontwerp en realisatie open ééngezinswoning J.-D.

Het concept organiseert het uitgebreide woonprogramma over drie niveaus: de kelder, het gelijkvloerse niveau en de bovenverdieping. Een ruime patio tot de -1 haalt royaal daglicht in de kelder waardoor het aangenaam toeven is in de ondergrondse speelruimte. De bovengrondse niveaus zijn opengewerkt naar de achtertuin en blijven eerder gesloten aan de straatzijde. Een betonnen volume achter de voorgevel differentieert het kantoor naar de buitenwereld. Deze werkruimte is opgevat als aanleunruimte bij de verder ruimtelijk uitgewerkte leefruimte. Een kast met schuifwanden laat toe de werkruimte af te zonderen om ongestoord te werken.

 

Het ontwerp is naast het betonnen accent gehuld in een ringoven gebakken handvorm die mooi integreert in de bosomgeving. Een gevelbekleding op de benedenverdieping slaat een brug tussen beton en de beglazing rond de leefruimtes. Door de opvatting lijkt de benedenverdieping als een schijf in het bakstenen volume geschoven te zijn. De voordeur is net als de glazen achtergevel terugliggend opgevat. 

 

Niet alleen in de kelderverdieping ging er extra aandacht naar de inval van daglicht. Bovenlicht in de inkomzone zorgt voor boeiende lichtspelingen op de overloop.