SHM Denderstreek

Egide Meertens Plus Architecten - EMPA - SHM Denderstreek - wedstrijd - competition

SHM Denderstreek

Groepsbouw
ZOTTEGEM 2017

Wedstrijdontwerp voor 21 sociale wooneenheden.

De site is gelegen op fietsafstand van het centrum van de stad Zottegem, het stadspark en het kasteel van Breivelde. Aan de rand van de site bevinden zich diverse retailfaciliteiten. Het treinstation van Zottegem zorgt voor een uitvalsbasis voor duurzaam transport. 
Het concept is gebaseerd op de analyse van de context. Omdat de site gelegen is langs een drukke, maar ongedefinieerde weg, voegen we een plint toe die voor samenhang zorgt en
de site van een duidelijke samenhang voorziet.

Om het ontwerp en de woningen te connecteren met zowel de Sint-Niklaasstraat, de Seringenstraat, de Cypresstraat en de Begoniastraat wordt er een onderhoudsvriendelijke groene verbinding gecreëerd. Deze verbinding kan publiekelijk gebruikt worden, maar door de omhulling van de plint krijgt deze een semipubliek karakter. De verbinding zorgt zo voor een verlenging van de private tuinen. Het groene karakter van de verbinding steekt boven de plint uit.

Door een doordachte inplanting van de woningen, krijgt iedere wooneenheid zijn eigen buitenruimte. De wooneenheden op het gelijkvloers krijgen allen een patiotuin die in connectie staat met de groene verbinding. Er worden perforaties gemaakt in de plint
waarbij de toegang tot de woningen en de parkeerplaatsen verleend worden. De wooneenheden op de verdieping grenzen aan een ruim terras.

Er wordt gefocust op duurzaam transport. Daarom worden de fietsenbergingen op een centrale plaats, namelijk het begin en eindpunt, gepositioneerd. Per woning worden er 1,5 parkeerplaats voorzien die zich onderaan de plint bevinden. Het binnengebied blijft hierdoor autovrij. De voetgangers en de fietsers staan bij dit uitgangspunt centraal.

Om het openwaaiende straatbeeld te definiëren, wordt er plaatselijk met een derde bouwlaag gewerkt. De hoek van de Seringenstraat en de Sint-Niklaasstraat wordt zo gedefinieerd en zorgt voor een herkenningspunt in de wijk.

Het inplantingsplan is een vertaling van het concept. De wooneenheden worden dusdanig geschakeld zodat er drie sferen ontstaan. Ter hoogte van de verbindingen met de Seringenstraat, de Sint-Niklaasstraat , de Cypresstraat en de Begoniastraat waaiert de ruimte open waardoor er een publieke zone ontstaat. Door de gevormde versmallingen naar het binnengebied toe, krijgt dit gebied een semipubliek karakter. Deze ruimte wordt gezien als een verlengde van de private tuinen en vormt tevens een uitnodiging tot sociaal contact. De
tuinen van de woningen worden gedefinieerd met lage geperforeerde muren. Deze patiotuinen vormen de private oase van de woningen. Iedere tuin geeft tevens rechtstreeks
uit op het binnengebied zodat sociaal contact gestimuleerd wordt. De toegangen van de woningen zijn op diverse plaatsen gesitueerd, zodat iedere ruimte van het perceel optimaal gebruikt wordt en er steeds voldoende sociale controle is.

Egide Meertens Plus Architecten - EMPA - SHM Denderstreek - wedstrijd - competition
Egide Meertens Plus Architecten - EMPA - SHM Denderstreek - wedstrijd - competition
Egide Meertens Plus Architecten - EMPA - SHM Denderstreek - wedstrijd - competition