Schone schijn

Schone schijn

Woning
Riemst 2017

Ontwerp en realisatie open ééngezinswoning J.

Egide Meertens Plus Architecten Jans
Egide Meertens Plus Architecten Jans

Schijn bedriegt, soms ook in positieve zin. Door zijn opvatting lijkt deze gezinswoning groter dan ze in werkelijkheid is. De muur in gevelsteen en hout omarmt deels de binnentuin en wekt zo de indruk dat de woning doorloopt tot tegen het aangrenzende perceel.

 

Meerwaarde

De woning is overigens een opportuniteit die voortvloeide uit het perceelonderzoek. De opdrachtgever vroeg aanvankelijk om de bestaande woning te renoveren. Daarbij was er het aanvoelen dat de naastliggende tuin de ruimte bood om een extra bouwperceel te creëren. We hebben dit onderzocht en een concept uitgewerkt om de gemeente te overtuigen van die mogelijkheid.

 

Beschermende muur

De zijgevel is daarbij volledig gesloten gehouden om zichten op de aanpalende percelen te vermijden. Raampartijen op de gelijkvloers in de linker zijgevel halen nu rijkelijk daglicht binnen. Onder meer om die reden is de tuin volledig ommuurd. Zo ontstaat een binnenpatio tussen de woning en de tuinmuur waar de bewoners geborgen kunnen vertoeven en waardoor inzicht in de woning van op straat onmogelijk is.

De afwisseling tussen hout en gevelsteen op de benedenverdieping versterkt de horizontale geleding en voorkomt dat de muur als een zware monoliet overkomt. Het hout in wisselende breedtes is verticaal geplaatst. Een houten poort ter hoogte van de binnentuin maakt straatcontact mogelijk.

 

Open plan

Intern kreeg de woning een open grondplan aangemeten. Op de benedenverdieping vormen leefruimte en keuken één groot, open geheel. Achter de keuken gaat een berging schuil waarrond de trap naar de verdieping is georganiseerd.