ruig volume spel

ruig volume spel

Woning
OUD-HEVERLEE 2019

Ontwerp en realisatie open éégezinswoning. D.-S.

Deze compacte woning prikkelt de nieuwsgierigheid van bij de eerste aanblik. De voorgevel heeft een duale uitstraling: de verdiepte inkompartij nodigt uit, terwijl de gesloten vlakken in de ruige, sterk genuanceerde gevelsteen te benieuwde blikken duidelijk weren.

Het spel van terugspringend metselwerk brengt tegelijkertijd dynamiek in het gevelbeeld, niet in het minst door het immer variërende schaduwspel dat zo ontstaat. Aan de straatzijde biedt de terug liggende gevel ruimte om een houten schuifpoort te huisvesten. Die zal straks de toegang tot de achtertuin openen en afsluiten.

Het hout biedt een mooie wisselwerking met de gevelsteen. Vooral in de achtergevel komt het materiaal terug in mobiele zonweringspanelen en de afwerking van het dakterras.

 

Evenwichtige oversteek

Ook al is de straatgevel gesloten, toch voelt de woning intern open aan. Een weloverwogen plaatsing van raamvlakken draagt daar toe bij. Op de verdieping aan de straatzijde brengt een patio daglicht in de sterk beglaasde badkamer. Grote raamvlakken aan het overdekt terras maken de leefruimtes luchtig. Het overdekt terras wordt overigens gevormd door een zelfdragende uitkraging. De mooie verhouding van de overige volumes geven het nodige tegengewicht aan deze ruim bemeten dakoversteek.