langgerekte authenticiteit

langgerekte authenticiteit

Woning
TERVUREN 2020

Ontwerp en realisatie open ééngezinswoning S.-G.

Een langgerekt en ondiep perceel in een talud vormde de belangrijkste ontwerpparameter voor dit ontwerp. De plannen passen een 30m lange en amper 5,5m diepe woning op het uitdagende perceel. Omwille van de zuidelijke oriëntatie van de straat presenteert de woning zich met een heel open voorgevel naar de omgeving. Ook de voortuin werd optimaal benut voor de gezinsbeleving. Privacy is geen issue in deze aanpak, aangezien het perceel zich meer dan 4m boven het straatniveau uit tilt.

 

Een uitsnijding in het talud verraadt de aanwezigheid van de woning in de straat en markeert tegelijkertijd de toegang tot de inpandige garage en inkomhal op kelderniveau. De inkom is volledig inpandig georganiseerd, waardoor de uitsnijding in het talud strak en puur blijft. De beglaasde inkomzone geeft het geheel de nodige allure.

Boven het kelderniveau veruitwendigt een glazen schijf de ligging van de leefruimtes. De transparantie accentueert de voorgevel en biedt tegelijkertijd een panoramisch uitzicht over het groene Tervuurse landschap. Een doordachte overkraging in de volledige zuidgevel voorkomt oververhitting in de zomer, maar verzekert passieve zonnewarmte in de winter.

 

De verticale circulatie en bergruimte vormen een fysieke en akoestische buffer tussen de kantoorruimte en de leefruimtes op de gelijkvloerse verdieping. De leefruimtes laten zich door hun openheid als één geheel beleven, toch zijn de individuele ruimtes duidelijk gedefinieerd. Een patio scheidt de keuken van de eetruimte en zorgt voor een aantrekkelijke lichtgloed op de muren. Dankzij de positie in het grondplan is er vanuit de keuken visueel contact met de straat mogelijk. De relatie met de patio is een surplus voor de eetruimte. De grote schuiframen laten toe te eten of gasten te ontvangen in een binnen-buitenomgeving, waardoor net wel of geen contact met de straat mogelijk is.

 

Het gesloten vlak in de voorgevel beschermt de ouderlijke slaapkamer en een badkamer tegen ongewenste inkijk. Deze nachtzone vormt een intieme wereld op zich met een overdekt buitenterras dat grenst aan een zwembad in de zijtuin. De badkamer geniet van daglicht dankzij een lichtstraat. Een schuifraam in de slaapkamer kadreert het zicht op de omgeving.

De verdieping manifesteert zich als een torenvolume, een baken, op de langgerekte leefbalk. Het is een kinderzone met slaapkamer en speelruimte.

 

Het ontwerp was een totaalopdracht, in het luik interieur leest u meer over de inrichting.