karakter in ere hersteld

karakter in ere hersteld

Woning
PAAL - BERINGEN 2019

Verbouwing ééngezinswoning C.

Deze halfopen woning langs een drukke steenweg heeft het architecturale karakter van een vrijstaande woning. Dankzij slim schrappen en toevoegen heeft de woning opnieuw die uitstraling. Een berging tussen het hoofdvolume en de aanpalende woning maakte plaats voor een transparant volume dat de twee gebouwen visueel losmaakt van elkaar. Een ander manco in de tandartswoning was het gebrek aan rechtstreeks contact met de buitenomgeving. De gelijkvloerse verdieping wordt volledig ingenomen door de praktijk. De nieuwe aanbouw biedt nu ook een kwalitatieve link tussen het woongedeelte en de achtertuin.

Het nieuw ontworpen glazen tussenvolume omarmt een deel van de achtergevel. Het voorziet op de gelijkvloerse verdieping een eetruimte met open keuken grenzend aan een overdekt terras en verder een inkomzone met vestiaire en de circulatie naar de verdieping. Op het bovenliggende niveau werd een bureau met een link naar de zitruimte ingericht. Een vide in de nieuwbouwzone aan de achtergevel creëert driedimensionaal contact tussen de eetruimte en de zithoek en het bureau op de verdieping. In de voorgevel zorgt een vide voor een terugliggende plaatsing van de werkruimte, waardoor die van privacy geniet ten opzichte van de steenweg. Dankzij het gebruik van de vides lijkt de bureauruimte visueel te zweven in het nieuwbouwvolume.

Een doordachte vormgeving van de trap naar de verdieping helpt het daglicht doordringen tot in iedere hoek van het uitbreidingsvolume. Tegelijkertijd wordt de ruimte zo in haar volledige zuiverheid gepresenteerd. De compositie van het nieuwe volume staat garant voor een overdaad aan licht en een mooie diversiteit in de lichtspeling.