horizontale uitstraling vs verticale beleving

horizontale uitstraling vs verticale beleving

Woning
Kalmthout 2020

Ontwerp en realisatie open ééngezinswoning N.-S.

Niets is wat het lijkt. Dit sterk horizontale architectuurontwerp gaat hand in hand met een sterke verticale interieurbeleving in de dubbelhoge zitruimte en tv-ruimte. Die opvatting is volledig geïnspireerd op de beboste omgeving waar de woning zijn thuis vindt. Een imposant hoekraam op de verdieping van de zitruimte en de volledig beglaasde slaapkamerwanden op de verdiepingen verzekeren visueel contact met de bomen. Ze creëren het hele jaar door een wisselende beleving: van de grillige takkenschaduwen wanneer de winterzon door de bomen schijnt tot het schuddende bladerdek tijdens een zomerstorm.

Uitdeinende muren versterken het horizontale karakter van het ontwerp. Naast hun esthetisch rol hebben deze vlakken ook een functionele rol: ze begeleiden bezoekers naar de voordeur en vermijden oververhitting. De langgerekte woning biedt ook de opportuniteit tot ruimtelijke leefruimtes. Zitruimte en tv-ruimte, leefkeuken en eetruimte, elk in hun eigen zone profiteren hier maximaal van. De leefkeuken en eetruimte vormen het hart van de gelijkvloerse verdieping. De beglaasde wanden in de voor- en achtergevel gaan voor het grootst mogelijke contact met de omgeving. Een royaal overdekt terras vormt een zachte overgang tussen binnen en buiten.

De omgeving vertaalt zich ook in het veelvuldige houtgebruik voor de interieurinrichting. Net als de bomen buiten schiet het hout in de ruimte omhoog. Natuursteen zorgt voor een mooie mix van natuurlijke materialen.