het bos als inkomruimte

het bos als inkomruimte

Woning
Genk 2010

Ontwerp en realisatie open ééngezinswoning V.-B.

Deze halfopen woning is de laatste in rij van Hemelrijk, een doodlopende straat in een bosrijk gebied in het centrum van Genk. De woning ligt netjes tussen de bomen ingeplant. Iedere boom op het bouwterrein werd zorgvuldig bewaard om bij te dragen aan de seizoensbeleving in de woning: in de zomer filteren de bomen het licht, terwijl ze in de winter het licht diep binnen laten dringen en voor een aparte schaduwbeleving zorgen.

De architectuur is een samengaan van grote in- en terugspringende glaspartijen en eenvoudige vormen. Alle ruimtes – zowel beneden als op de verdieping - geven uit op het centrale buitenterras. Dit terras-  links van de woning – wordt gevormd door een inham. Deze ingreep maakt van de buitenruimte het centrale punt van het project.
Dit concept heeft een grote impact op de interne planorganisatie: de woning heeft schijnbaar geen inkom. Met de keuken aan de straatzijde, de zitruimte aan de tuinzijde en de eetruimte ertussen als bindende schakel, lijkt het onduidelijk waar de inkom zich bevindt. Het is echter de centrale buitenruimte die ook als inkomzone fungeert. Zo fungeert het bos rond de woning als portier.

Donkere accenten:
De wens van de opdrachtgever om een sobere architectuur te krijgen, weerspiegelt zich in het interieur, waar vooral donkere accenten gelegd zijn. De woning is zowel intern als extern met eerlijke materialen afgewerkt.

Egide Meertens Plus architecten woning Vanderlee-Broeckx Genk