compacte elegantie

compacte elegantie

Woning
HERENTHOUT 2019

Ontwerp en realisatie open ééngezinswoning L.-H.

Dit ontwerp herleidt wonen tot zijn essentie. Het compacte, architecturaal sterk uitgewerkte volume zet zich af tegen de grootse pastorijwoning in de verkaveling. Het vormenspel geeft de woning een hoge mate van elegantie.

 

Het doel van de verschillende volumes is allerminst ingegeven door de esthetiek. De gesloten baksteengevel aan de voorzijde schermt de gelijkvloerse patio af van de drukke straat. De massieve wand weert zo inkijk en straatgeluiden uit de achterliggende leefruimte. De bureauruimte geniet royaal van daglicht dankzij het raamvlak dat uitgeeft op de patio. Tegelijkertijd geeft deze buitenruimte extra volume aan de woning.

 

Zenitaal lichtspel

De raamvlakken op het gelijvloers zitten nagenoeg allen in de achtergevel ingewerkt. De hoekramen op de verdieping kregen daartegenover consequent dezelfde verdeling. De achtergevel van het gelijkvloerse niveau is volledig beglaasd. Een uitsparing in het overdekte terras laat zenitaal daglicht toe tot diep in de leefruimtes binnen te vallen. Interessant detail: de kolom die het overkragende terras ondersteund, is terugliggend geplaatst, wat zorgt voor een obstakelvrij uitzicht op de omgeving.

 

Robuuste compactheid

Ondanks zijn compacte voetafdruk heeft de architectuur toch een massieve uitstraling. Die verschijning dankt de woning aan de mix van de rode ringoven gestookte baksteen en het zwarte plaatmateriaal. De opvatting van het plaatmateriaal in het baksteengeheel zorgt voor een horizontale geleding in de robuuste uitstraling.

 

Wit meets houtlook

De keuken mixt de warme toets van een houtlook met de strakke uitstraling van witte kasten en wanden. De onderkasten zijn uitgevoerd in fineerhout. Hetzelfde hout komt ook terug als accent in de grepen van witte kasten.