beschermde buitenkamer

beschermde buitenkamer

Woning
DIEST 2018

Ontwerp en realisatie van ééngezinswoning S.-W.

Architectuur is een antwoord op de omgevingscontext. Dit brede, oost-west georiënteerde perceel langs een drukke gewestweg kijkt uit op een bos in de achtertuin en een groengebied aan de overzijde van de straat. Stuk voor stuk kwaliteiten waar het ontwerp op inspeelt. Eén van de hoofdbetrachtingen was de zuidgerichte zijtuin niet als beperkte restruimte af te doen, maar op te waarderen tot volwaardige buitenkamer. Een tot aan de perceelsgrens uitgerokken tuinmuur schermt de extra tuinruimte af van de straat en breekt tegelijkertijd het geluid voor de tuin en de woning.

 

Beeldbepalende ramen

Beglaasde gevels kijken uit op de buitenkamer en op de overdekte inkomzone. De opengewerkte achtergevel geniet maximaal van het zicht op de bossen.

Op de verdieping is er niet alleen een grote transparantie in de achtergevel, maar ook in de voorgevel. Zo genieten twee slaapkamers van een uitzicht op het landschap aan de overzijde van de weg. De twee ramen zijn in één vlak ingekaderd.

Raamvlakken spelen een bindende rol in de architectuur. Door hun doordachte plaatsing koppelen ze verschillende volumes aan elkaar.