begeleide wandeling

begeleide wandeling

Woning
GENK 2023

Ontwerp en realisatie open ééngezinswoning V.-B.

Na een onderzoek naar de renovatiemogelijkheden bleek een tabula rasa de beste optie. Met een wit blad starten bood de meest haalbare kansen tot een energetische woning én een maximale relatie met het achterliggende natuurgebied.

 

Het concept is een schakel in de geleidelijke overgang van het stedelijke landschap aan de straatzijde naar het achterliggende natuurgebied. De woning begeleidt bewoners en bezoekers via de woning en het poolhouse – een eerste waterpartij – naar het achtergelegen vijvergebied. 

De voordeur bevindt zich aan dit overdekte wandelpad. Een massieve kolom markeert de toegang tot de woning. Vanaf dit punt zijn de zij- en achtergevel sterk beglaasd om uitzicht en lichtinval te bieden.

Ook aan de straatzijde geniet een multifunctionele ruimte dankzij een vliesgevel van licht en ruimtelijkheid. Metselwerkkolommen in verschillende breedtes voor de raampartij verhinderen ongewenste inkijk.

 

Nog op de verdieping brengt een als extensief groendak ingerichte buitenpatio de avondzon in de multifunctionele ruimte aan de ene zijde en in een vide aan de andere zijde. Via die weg dringt het zonlicht door tot de onderliggende zitruimte.

De nachthal langsheen de patio creëert een zichtlijn dwars door de volledige verdieping. Een kastwand biedt een zee aan bergruimte. 

 

Het ontwerp was een totaalopdracht, in het luik interieur leest u meer over de inrichting.