bakstenen masker

bakstenen masker

Woning
Herk-de-Stad 2019

Ontwerp en realisatie open ééngezinswoning J.-J.

Ook architectuur kan een schijnbaar masker dragen. Deze gesloten voorgevel onttrekt een open woning aan het oog. Achter de zwarte tuinpoort ontpopt zich een patio die licht en zicht geeft aan de leefruimte. Een oude Vespa is een bewuste eyecatcher aan het grote raam. Het gesloten zwarte vlak verhult verder de toegang tot de inpandige garage en legt een horizontaal accent in de massieve en gesloten bakstenen voorgevel.

 

Sprekende gevels

In contrast tot de massieve voorgevel is de achtergevel sterk opengewerkt, de achtergevel is nagenoeg volledig beglaasd. De raamvlakken liggen dieper en zorgen zo voor een reliëfspeling. De opvatting van de ramen vertaalt de functie van de achterliggende ramen in het gevelbeeld. Boven de raamvlakken en ter hoogte van de verdieping brengen rollagen enkele dynamische accenten in het gevelmetselwerk 

 

Ontdekkingstocht

Wie vanuit de patio de woning betreedt, stapt binnen in een luchtig interieur. Een doordachte wandel- en zichtas leidt langs de verschillende functies in de woning. Doordacht ontworpen wanden definiëren zones in het open geheel, zonder er aparte ruimtes van te maken.

De trap is geïntegreerd in de leefruimte, maar is daarbij betekenisvol gepositioneerd. Ze hindert de looplijn niet, maar vormt wel het verticale scharnierpunt in de woning.