Eén gevelfamilie

Eén gevelfamilie

Woning
Sint-Katelijne-Waver 2021

Ontwerp & realisatie halfopen ééngezinswoning B.-W.

Deze halfopen bebouwing manifesteert zich als een open woning naar de omgeving. De kracht van die uitstraling zit in het ontkoppelen van beide woningen door middel van een overdekte buitenruimte. Ze geeft de woning een vrijer en luchtiger karakter dan je zou verwachten. Een extra voordeel is dat gasten via een overdekte inkomzone verwelkomd worden. De bewoners bereiken via deze zone de achterliggende garage.

Het achteruit duwen van de garage en het terugtrekken van de eethoek en het bureau, annex speelruimte, creëert een sterk volumespel. De wisselwerking tussen de volumes leidt tot verschillende gevels. Die bieden kansen om extra daglicht binnen te halen via slim geplaatste raamvlakken. Dankzij de samenhangende architectuur zijn de gevels duidelijk familie van elkaar.

Daar waar de rode gevelsteen een wisselwerking aangaat met de zwarte raamvlakken en dito omboorde dakrand, gaat eik in het interieur in een speels debat met lichte interieurmaterialen. Het hout komt terug in een kastenwand, het keukeneiland en een lamellenwand die de trap deels verhuld. De spijlen van deze wand reiken tot op de verdieping en brengen zo verticaliteit in het interieur.

Nog over het keukeneiland: dit blijft verre van een traditionele opvatting. Het is één langgerekt werkblad dat fungeert als bureau én eettafel én werkblad in de keuken. Een niveauverschil in de keukenvloer geeft het werkblad toch een comfortabele hoogte om te  gebruiken. Een gordijn laat toe de bureauruimte af te schermen van de eettafel.