Massiveness versus openness.

Egide Meertens Plus Architecten Landen baksteen architecture openheid massiviteit

Massiveness versus openness.

House
Landen 2016

Design and realization of an open single-family residence.

With its 33 metres, this residence was destined to have an unusual length. That length offered possibilities for making a strong statement: one of the ends of the building has a cantilever of 8 metres. The brick architecture provides a very special experience through the relief in the brick facing.

To compensate for the location along a busy road, the designer raised the residence. This guarantees privacy and at the same time provides beautiful views of the rolling surroundings behind the house.
An inner patio on the first floor provides light for a playroom, bathroom and the night hall. A storey lower a different patio gives dynamics to the living space and a multipurpose space.

Egide Meertens plus architecten exterior baksteen brick light
Egide Meertens plus architecten exterior baksteen brick light
Egide Meertens plus architecten exterior baksteen brick light
Egide Meertens plus architecten exterior baksteen brick light
Egide Meertens plus architecten exterior baksteen brick light
Egide Meertens plus architecten exterior baksteen brick light
Egide Meertens plus architecten exterior baksteen brick light
Egide Meertens plus architecten exterior baksteen brick light
Egide Meertens plus architecten exterior baksteen brick light
Egide Meertens plus architecten exterior baksteen brick light