Zachte overgang tussen publiek en privaat

Zachte overgang tussen publiek en privaat

Woning
TONGEREN 2019

Ontwerp en realisatie open ééngezinswoning L.-L.

Dit ontwerp slaagt erin een gesloten volume toch een uitnodigend gebaar te geven door de woning aan te zetten op de perceelgrens. Dit in de vorm van een brievenbus met plantvlak. De bakstenen muren begeleiden bezoekers verder naar een patio die als semi-publieke ruimte zorgt voor een zachte overgang tussen binnen en buiten. Tegelijkertijd verzekert de patio de aanliggende bureauruimte rijkelijk van daglicht. 

De gelijkvloerse verdieping biedt alle functies voor het gezinsleven. De leefruimtes liggen rond een overdekt terras geschrankt. De uitgekiende wisselwerking tussen open en gesloten vlakken bieden diverse uitzichten op de omgeving. Een vide brengt ook zenitaal daglicht in de volledig beglaasde keuken en de badkamer op de verdieping. In de zone achter de overdekte wagenstalling bevinden zich een fietsenberging, en een slaapvertrek met badkamer. De verdieping is volledig aan de kinderen gewijd, met twee slaapkamers, een sanitaire cel en polyvalente ruimte annex strijkruimte. Verrassend een volledig beglaasde wand in de nachthal brengt daglicht tot op de diepste trede van de trap. 

Een betonnen boord vormt de kroon van de gelijkvloerse verdieping. Ze is een visueel bindend element tussen de verschillende ruimtes.