Wonen op niveau

Wonen op niveau

Woning
Voeren 2022

Ontwerpfase

Wonen op niveau

 

Een bijzonder sterk hellend perceel langs een smalle weg in het landelijke Voeren vroeg om een doordacht antwoord om het bouwprogramma van de opdrachtgever in te vullen. Het grote gezin vroeg om een thuiskantoor en wilde de wagens inpandig stallen.

Die wensen en de specifieke omgevingsfactoren raakten met elkaar verzoend door voor het bouwvolume een binnenkoer te creëren met behulp van binnenwanden. Zo blijft de helling ongerept en ontstaat er ruimte voor wagens van bezoekers en een veelzijdige invulling. Aan dit binnengebied bevindt zich ook de toegang tot het kantoor en de woning

 

Bindende patio

De eengezinswoning manifesteert zich als een twee-eenheid, waarbij twee afzonderlijke volumes uit elkaar getrokken werden. Dankzij die opdeling ontstaat tussen beide woningdelen een groene patio die het mogelijk maakt in alle ruimtes licht binnen te halen en visuele relaties te leggen tussen de twee entiteiten. Dat is een meerwaarde aangezien de kinderen op de verdieping van het straatvolume slapen en de ouders op de benedenverdieping van het achterliggende volume. 

De topverdieping van het achterliggende volume is volledig gewijd aan het wonen met een eetruimte, open keuken en zitruimte. Een berging volgens het box-in-box-principe geeft de zitruimte enige geborgenheid. Een gekadreerd raam in de noordgevel biedt een prachtig uitzicht op de vallei voor de woning.

 

Licht en perspectief

Een lange trappengang zorgt voor de binding tussen de twee woonvolumes. De corridor doet meer dan dat, ze biedt ook een zichtlijn met perspectief en brengt daglicht op de verdiepingen onder het hellingsniveau.