Wonen en werken in een groen karakter

Wonen en werken in een groen karakter

Publiek
TESSENDERLO 2019

Ontwerp van ontmoetingscentrum

Met dit ontwerp voor een multifunctioneel ontmoetingscentrum spelen we in op de opportuniteiten die onze wijzigende werkgewoontes bieden. Het complex combineert een private woning met een mix van vergaderzalen, opleidings- en ontmoetingsruimtes. De twee functies raken aan elkaar op het gelijkvloerse niveau, maar zijn strikt van elkaar gescheiden. Op de verdieping krijgen beide entiteiten een eigen vrijstaand volume omgeven door het groen dat opstijgt uit de verschillende patio’s.

 

De woning manifesteert zich sereen en sober naar de straatzijde met een carport en een sterk terugliggende verdieping. Door de opvatting van de carport lijkt het privévolume op de verdieping te zweven. Het ontmoetingscentrum krijgt een eigen identiteit door middel van een gevelbekleding. Die is zo voorzien dat ze voor de carport kan schuiven om deze af te sluiten van de omgeving. De tuinberging en voordeur leunen aan bij de carport. Zo zijn alle functies die een binnen-buitenrelatie hebben slim gegroepeerd.

Omwille van het sterk publieke karakter van de voorzone, zijn alle leefruimtes in de woning naar de achtertuin gericht. Ze zijn in een L-vorm georganiseerd, waarbij de leefruimte met bureau en eetkamer grenzen aan de open achtergevel. De keuken ligt in het verlengde van de eetkamer en heeft zo een schakelfunctie tussen de berging en leefruimte. Een naar de straat gesloten patio voorziet de keuken van daglicht.

De verdieping biedt drie slaapkamers, een badkamer en een logeerkamer met eigen natte cel. Een grote glaspartij verzekert uitzicht op de omgeving vanuit het ouderlijke bed. De kinderkamers en logeerkamer zijn rijk voorzien van glas. De terugliggende opvatting van de verdieping vermijdt echter inkijk.

 

Vergaderen en leren met een view

Het multifunctionele ontmoetingscomplex leidt de gebruikers vanaf het binnentreden langs een ontdekkingsreis. De inkomzone ligt aan een inkompatio die net als de carport afsluitbaar is in hetzelfde materiaal als de gevelbekleding. De ontvangstbalie is vanaf de patio zijdelings toegankelijk. De bezoeker vertrekt zo vanuit de hoek van het gebouw aan zijn tocht naar zijn bestemming. De verschillende ruimtes hebben een eigen identiteit en sfeer en genieten ofwel van uitzicht op de omgeving ofwel op een eigen binnenpatio. Een kantoorruimte voor co-working leunt aan tegen een zitruimte, van elkaar gescheiden door de circulatie-as. 

Op de verdieping biedt het complex nog enkele kantoren voor personeel annex vergaderruimtes. Ook die genieten van een wijds uitzicht of een blikveld op een binnenpatio.