Slimme invulling van een hoekperceel

Egide Meertens Plus architecten woning Vanwetswinkel Riemst

Slimme invulling van een hoekperceel

Woning
Riemst 2010

Ontwerp en realisatie open ééngezinswoning V.

Egide Meertens Plus architecten woning Vanwetswinkel Riemst

Deze woning vormt het sluitstuk op een verkaveling in Riemst. We slaagden erin het maximale uit het compacte perceel te halen door slim om te gaan met de indeling, de plaatsing van raampartijen en het betrekken van de omgeving.
 

Uitnodigend baken
De halfopen woning lijkt zich ook los te werken van de andere woningen in de rij omdat de garage – die op die van de buren is geënt – een andere gevelbekleding kreeg dan het hoofdvolume. De zwarte doos vormt zo een bindend en tegelijkertijd visueel scheidend element tussen de twee woningen. Het diagonaal geplaatste lessenaarsdak van het hoofdvolume vertrekt vanaf het lage garagevolume en loopt uit op het hoger gelegen landschap. De woning vormt zo een baken voor de verkaveling en nodigt tegelijkertijd het landschap uit in het interieur. Iets waar de architect ook letterlijk gebruik van maakte door de ouderslaapkamer op de zolderverdieping te plaatsen. Zo kijkt de bewoonster ’s morgens bij het ontwaken uit over de kruinen van de bomen. Dat geeft ieder seizoen een nieuwe beleving.

Doordachte privacy
Alle ruimtes in de woning zijn overigens optimaal benut. Op het gelijkvloerse niveau speelde de ontwerper met niveauverschillen, wat de woning ruimtelijk erg boeiend maakt. Dat komt heel mooi tot uiting in de keuken, die zich aan de straatzijde bevindt. Het vloerniveau is hier plaatselijk verlaagd tot op kruipkelderniveau. In combinatie met de door een haag begrensde voortuin geniet de keuken zo van een aangename patio die veel daglicht oplevert en blijft de privacy toch bewaard. De leefruimte aan de achterzijde geeft ook uit op het Haspengouwse landschap.