rooms with a view

rooms with a view

Interieur
TREMELO 2019

Ontwerp en realisatie open ééngezinswoning G.-P.

Beleving en woonkwaliteit, daar draait het om in architectuurontwerpen van Egide Meertens Plus architecten. Dat illustreert deze gezinswoning heel treffend. Het ontwerp is van binnen naar buiten opgebouwd, waardoor looplijnen en zichtassen maximaal zijn afgestemd op de relatie met de omgeving. Dat resulteert in iedere leefruimte in een uniek uitzicht op de groene omgeving. Tegelijkertijd brengt de eigenzinnige opvatting van de raamvlakken op ieder moment van de dag en in elk seizoen een dynamische speling van het daglicht in de woning.

 

Ontdekkingsreis in eigen huis

De doordachte loop- en zichtlijnen zijn geënt op een T-vormig grondplan, gevormd door een vierkante basis op het gelijkvloerse niveau en een langgerekt volume op de verdieping. Het hart van de T is de kern met de trappen naar de kelder en verdieping enerzijds en de berging en een toilet anderzijds. Die gesloten kern ligt bewust in het hart van de woning. Ze definieert niet alleen de functies, maar ook de loop- en zichtlijnen. Zo ervaar je nooit in één opzicht alle uitzichten, maar blijft een rondgang door de woning een ontdekkingsreis. De beleving is anders in iedere ruimte: de keuken heeft een grotere openheid dan de zithoek, de ochtendzon valt binnen in de eetruimte, terwijl de middagzon haar stralen in de leefkeuken werpt. Dankzij die opvatting is er overal een andere lichtinval.

 

Zachte overgang

Een uitdaging in het zoeken naar de uitzichten en maximale daglichtinval was de vraag van de opdrachtgever naar een gesloten voorgevel. Patio’s achter de gesloten straatgevel verzoenen die vraag en de zoektocht naar licht en zicht. De creatieve opvatting van de ramen versterkt de architectuur. Alle leefruimtes kregen kamerbrede ramen. Het raam van de zithoek aan de patio gaat de hoek om, waardoor het uitzicht op de omgeving volledig geoptimaliseerd is.

Zo vertelt ieder raam in de woning een eigen verhaal. In de vormgeving is ieder raam dan ook apart bekeken. Het voornaamste doel was een maximaal uitzicht en een zachte overgang tussen binnen en buiten creëren. Op de verdieping zijn de ramen terugliggend om de ruimtes te beschermen tegen oververhitting.

 

Sfeermaker

De aandacht voor sfeer is sterk voelbaar in het interieur. Wit afgeborstelde architectuur moet hier plaats maken voor met hout beklede binnenwanden waarin de deuren naar de interne functies geïntegreerd zijn. Het hout combineert perfect met de natuurstenen vloeren. Dat materiaal is ook doorgetrokken in de trap om eenheid te brengen, terwijl de zitruimte een andere vloerafwerking kreeg om een andere sfeer op te roepen.

Met een dakkoepel krijgt de visie op daglicht continuïteit tot in de traphal. De aandacht voor duidelijke looplijnen vertaalt zich op de verdieping in één langgerekte, brede gang. Hierlangs is een kastenwand ingebouwd om de kamers te optimaliseren, doordat op de kamers geen kasten dienen voorzien te worden.