Overgave aan een verrassingseffect

Overgave aan een verrassingseffect

Woning
GENK 2019

Ontwerp en realisatie open ééngezinswoning V.-B.

Open waar wenselijk, gesloten waar een meerwaarde. Dat is de kracht van het ontwerp voor deze eengezinswoning. Een spel van patio’s, uitgekiende zichtlijnen en een gesloten buitenkamer maken die premisse waar. Vanaf de voordeur krijgt de bezoeker een sneak preview van de tuin, maar de volledige ontdekking gebeurt stapsgewijs na het verder betreden van het perceel en de woning. Een kleine patio op de verdieping aan de voorgevel garandeert daglicht en privacy voor de achterliggende kamer. 

De toegang tot de woning markeert het begin van de verrassingsreis. Een opengesneden overkraging heet de bezoeker welkom, de positionering van de voordeur verzekert enige geborgenheid ten opzichte van de omgeving. De overkraging loopt door langs de zijgevel om zich vervolgens om de achtergevel te plooien, zo een scharnierpunt vormend waarin een zitruimte, multifunctionele zone en leefkeuken hun plaats kregen. De niveauverschillen in het vloerniveau van deze ruimtes helpen de functies afbakenen en versterken het hoogte-effect in de zitruimte en multifunctionele zone. Een centrale patio verzekert een goede lichtdoorlatendheid doorheen de volledige woning en een divers lichtspel in de verschillende leefruimtes.

De volledig beglaasde leefkeuken loopt uit op een overdekt terras. Dat vormt als het ware een buffer naar de gesloten buitenkamer, mee gevormd door een poolhouse en tuinmuur en waar het zwembad de aandacht opeist.

Ook het interieur draagt de Egide Meertens Plus-signatuur. Typerend voor het interieurontwerp is het centrale houten blokvolume waarin de keuken, het toilet en vestiaire zijn verwerkt. Het verenigt functies terwijl het ook doorlaatbaarheid creëert.