Moderne smidse in eeuwenoude schuur

Egide Meertens Plus Architecten provincieel domein bokrijk smidse snede

Moderne smidse in eeuwenoude schuur

Publiek
Genk 2015

Huisvesten van een hedendaagse smidse in het openluchtmuseum.

In de bestaande schuur in de zone Haspengouw van het openluchtmuseum in Bokrijk richtten we een smidse in. Om een grote open ruimte te creëren, hebben we twee houten spanten met verscheidene dwarse schoorbalken vervangen door grote stalen portieken die onderling aan elkaar verbonden zijn. De portieken zijn zo gedimensioneerd dat ze een katrolsysteem voor de smidse kunnen dragen.

In de schuur werd een gepolierde betonvloer geplaatst, losgewerkt van de randen. In de vloer zijn aangepaste funderingen voor de zware toestellen in de smidse verwerkt.

Een tweede deel van het project in het openluchtmuseum was het inrichten van een conciërgewoning op de verdieping van een aanpalende woning naast de schuur. In het ontwerp zijn we daarvoor uitgegaan van het box-in-box-principe waarbij we een rondgaande isolatieschil in de ruimte voorzien hebben. In deze cocon zijn verschillende functies van de conciërgewoning ondergebracht. De enige ingrepen op het gelijkvloerse niveau zijn de noodzakelijke trapopening en het plaatsen van de technieken in de daarvoor voorziene ruimte.

Egide Meertens Plus Architecten provincieel domein bokrijk smidse woning bestaande toestand
Egide Meertens Plus Architecten provincieel domein bokrijk smidse woning ontwerp
Egide Meertens Plus Architecten provincieel domein bokrijk smidse schuur ontwerp