Geslaagde driehoeksverhouding

Geslaagde driehoeksverhouding

Woning
Wellen 2023

Ontwerpfase open ééngezinswoning L. -D.

Dit verrassende en veelzijdige ontwerp vloeit volledig voort uit de atypische perceelsvorm. De bebouwbare zone van het Y-vormige perceel ligt sterk terug van de weg. De smalle voorstrook initieert een ontdekkingstocht die zich verderzet in het ontwerp door de overdekte inkom aan één van de zijdelingse perceelsgrenzen te leggen. Zo deprecieert deze zone niet tot een weinig betekenisvolle restruimte.

 

Twee leefwerelden

Tegelijkertijd creëert de inkomzone een zachte opdeling tussen de verschillende functies in de woning. Ze geeft toegang tot een thuiskantoor met alle nodige functies zoals een vestiaire, toilet en technische ruimte. Het kantoor is bewust een afzonderlijke ruimte om wonen en werken strikt te scheiden.

Aan de andere zijde ontsluit de inkom een geborgen zitruimte. Vanuit een ruime vide in deze zone leidt een statige trap naar de bovenverdieping. Op weg naar de eetzone en leefkeuken passeert de gelijkvloerse circulatie aan de achterdeur. Een transitruimte geeft ruimte aan het binnenkomen via deze weg. Daar waar de zitruimte uitnodigt tot cocooning, zijn de keuken en eetruimte transparant opgevat met uitzichten op het landschap en een binnentuin.

 

Doordachte perforatie

De dakplaat verbindt de drie zones met elkaar. Een perforatie in het centrale binnengebied haalt lucht en licht in dit overdekt terras dat ontstaat tussen de verschillende volumes. Het is tegelijkertijd een opportuniteit om een groene binnentuin in het terras te integreren. Vanuit de inkomhal en de transitruimte is er een zicht op deze tuin.