Fietsbeleving mergelgrotten Kanne - Riemst

Fietsbeleving mergelgrotten Kanne - Riemst

Publiek
Kanne - Riemst 2016

Ontwerp fietsbeleving in de mergelgrotten van Kanne - Riemst - voor Toerisme Limburg.

Subtiel evenwicht tussen licht en duisternis

 

De mergelgrotten in Kanne zijn al sinds jaar en dag een toeristische trekpleister. Als fietsprovincie wilde het Toerisme Limburg die dimensie ook doortrekken naar de mergelgrotten. In een wedstrijdoproep vroeg de toeristische dienst naar voorstellen om een fietsbeleving te creëren.

 

Ons ontwerp vertrekt van de troeven van de mergelgrotten en tracht ze met minimale ingrepen te versterken waar nodig of in te voegen waar ze ontbreken. We werken daarvoor met functionele verlichting, spotverlichting buiten het traject en duistere leegte.

De functionele verlichting staat centraal in het ontwerp. Ze licht op eenvoudige en subtiele manier het fietstraject op. Zo vindt de bezoeker zijn weg in het geheel. Ons voorstel gaat uit van gele ledverlichting die in het fietspad wordt verwerkt. Zo wordt het parcours benadrukt, maar blijft de gewaarwording van de hoogte van de mergelgrotten volledig aan de interpretatie van de bezoeker.

Om een totaalervaring te realiseren, plaatsen we enkele spots op weloverwogen plaatsen buiten het fietstraject. Ze trekken de aandacht van de fietser naar deze plekken. De spotverlichting is vanuit verschillende standpunten zichtbaar, dat zorgt voor een gevoel van samenhang. We kiezen hier voor industriële armaturen in lijn met de vormen van de machinaal ontgonnen mergelgrotten.

Los van deze doordacht gekozen verlichting laten we de grotten spreken in hun leegte en duisternis. Dat versterkt de beleving.

Eenvoudig stalen hekwerk uit geperforeerde platen bakent de openingen in het traject af. Het hekwerk krijgt een koper tot goudachtige afwerking en sluit zo qua kleur mooi aan bij de omgeving.