Blik op apotheek van de toekomst

Blik op apotheek van de toekomst

Commercieel
Aarschot 2023

Ontwerp en realisatie van apotheek T.

Het ontwerp voor deze vernieuwende apotheek is geënt op de inzet van een gerobotiseerd sorteer- en verwerkingsproces van de medicijnen én de uitgebreide functies van een moderne apothekerspraktijk. Een apotheek is meer dan louter een distributiepunt van medicijnen, ze worden er ook bereid, daarnaast is het een verkooppunt voor tal van lichaamsverzorgings-, voedings- en andere gezondheidsproducten. 

 

Die mix aan functies leidt tot een gevarieerd grondplan voor de apotheek. De straatzijde is ingericht als een winkelruimte met expokasten en een belevingstafel. De balie van de verkoopsruimte scheidt de publiek toegankelijk zone van de andere functies met onder meer een bereidingsruimte voor medicijnen, een uitpakzone voor geleverde medicijnen, de robot die de medicijnen stockeert en uitlevert en tot slot een thuiszorgruimte waar de apotheker een discreet gesprek met een klant kan voeren of waar die bijvoorbeeld steunkousen kan passen. 

De kelderverdieping biedt ruimte aan de nodige personeelsfuncties zoals een keuken, en zitruimte en een slaapkamer voor wanneer de apotheker met nachtdienst blijft overnachten. Een patio zorgt ervoor dat het personeel tijdens de pauzes in deze ondergrondse vertrekken ook van natuurlijk licht geniet.

 

Geborgen wonen

Om tegemoet te komen aan de bouwvoorschriften werd de apotheek gekoppeld aan een appartement bestemd voor de verhuurmarkt. Beide entiteiten hebben een eigen inkomzone, elk aan een andere zijde van het gebouw. De apotheek krijgt logischerwijze zijn inkom aan de straatzijde. Het appartement en de dienstingang bevinden zich aan achteraan in de westgevel. In dezelfde zone kreeg ook het sas voor leveringen een plaats, zo blijven de voertuigbewegingen op het terrein gebundeld en overzichtelijk.

Het appartement geniet naast een ruime leefruimte van een ruim dakterras. De nachtruimtes aan de straatzijde genieten van zijdelingse uitzichten op de omgeving. Zo wordt straatlawaai geweerd en is de privacy geborgd.