Baden in de boomkruinen

Woning P.-C.

Baden in de boomkruinen

House
Genk 2019

Verbouwing van een open ééngezinswoning

Woning P.-C.
Woning P.-C.
Woning P.-C.
Woning P.-C.
Woning P.-C.
Woning P.-C.
Woning P.-C.
Woning P.-C.

Het vertrekpunt voor dit ontwerp is een verbouwing. De opdrachtgever was bereid de bestaande vormgeving volledig los te laten. Dat bood de mogelijkheid om vanuit de bestaande structuur opnieuw na te denken over het leven in en beleven van de woning. Dat begint al vanaf de oprit. De tocht naar de overdekte voordeur verloopt via een trappenpad begeleid door een muurtje. Zo wordt het feit dat de woning op een helling ligt, benut als een voordeel. Niet alleen in de ontdekkingstocht naar de voordeur, maar ook in het creëren van privacy. De leef- en werkruimtes bevinden zich vanaf de straatzijde gezien op de eerste verdieping. Dat laat toe grotere raampartijen te gebruiken zonder dat er een directe inkijk is.

Ook het interieur kreeg een gedaanteverandering tijdens de verbouwing. Alle leefruimtes zijn in één zone samengebracht waarbij de keuken, eetruimte en een deel van de zitruimte aan de tuinzijde georiënteerd zijn. De keuken, zitruimte en eetruimte genieten van rechtstreeks licht en zicht op de tuin. De vide in de zitruimte versterkt de lichtinval en creëert tegelijkertijd een andere sfeer. Een kastenwand scheidt de verschillende ruimtes van elkaar en zorgt voor een zekere geborgenheid en een fijne speling van het licht. De detaillering van het interieurontwerp is uiterst verfijnd: De vide en kastenwand zijn haarscherp op elkaar afgelijnd.  Een blikvanger op de verdieping is de badkamer grenzend aan de masterbedroom. De volledige buitenwand is beglaasd waardoor er een sterke interactie is met de groene omgeving. Een garantie om echt tot rust te komen in het vrijstaande bad.